Цацаров: Нямало нареждане „да бъде опраскана” Владимира Янева
Цацаров: Нямало нареждане „да бъде опраскана” Владимира Янева / снимки: БГНЕС, архив

Среща с премиера на тема Владимира Янева не е имало, искане да бъде „опраскана” - също. Това заяви пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров по повод изтеклите преди дни записи от разговори между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова.

В скандалната телефонна комуникация, цитирана от сайта „Биволь”, се говори за проблемите на бившата шефка на Софийския градски съд около аферата „Червеи”, която я изпрати на подсъдимата скамейка.

Скандалните телефонни разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова станаха повод за нова порция дълги и подробни обяснения, които този път дадоха пред медиите главният прокурор Сотир Цацаров и един от членовете на ВСС Димитър Узунов. Двамата са косвено замесени в разговорите между двете съдийки.

Главният прокурор, който за първи път коментира темата, беше категоричен, че записите са направени незаконно и отрече да е получавал разпореждане от премиера да „опраска” бившата съдийка Владимира Янева.

„На записа има две жени, един мъж и едно куче. Общо взето, което е най-добросъвестния участник в тази история. Записите са резултат на незаконно записващо устройство. Как се е озовало това устройство там - може би това знаят участници. Или един от участниците, не е кучето категорично”, леко ироничко коментира главният прокурор.  

Без да го заявява в прав текст, Цацаров намекна, че в основата на записите стои скандалната съдийка Румяна Ченалова, която както Янева е „клиентка” на прокуратурата.

„Едната, към момента на провеждане на разговора, е лице с образувано досъдебно производство, конкретно срещу нея. Втората е привлечена като обвиняема”, посочи той. 

И на конкретния въпрос: „Оказвал ли е премиерът влияние, натиск, молба, да бъде Владимира Янева „опраскана” -не!”, категоричен беше Цацаров.

Членът на кадровия орган Димитър Узунов, който пък се споменава в разговора между двете съдийки, като „човека на Борисов във ВСС” също отрече пред медиите да знае нещо по случая и от своя страна обвини Ченалова за „целенасочени действия” с цел дискредитирането му.

"Никога не съм говорил с премиера, по който и да е въпрос, включително и този за Владимира Янева. Може да се каже, че аз съм в основата на всички неудачи на Румяна Чаналова, защото съм от първата до последната дисциплинарка срещу нея”, обясни Узунов.

Ясен Тодоров, шефът на етичната комисия във ВСС, която проверява казуса с изтеклите записи, също се оказа замесен в скандала. Името му се споменава в последната порция разговори, изтекла снощи, според които лично той гарантирал на Янева, че лично „Бойко” му наредил по никакъв начин да не я закача.