Проверяват 139 случая за насилие над деца
Проверяват 139 случая за насилие над деца / снимка: sxc.hu

По 139 сигнала за насилие над деца са работили в края на 2010-та година отделите “Закрила на детето” във Варна и областта. Това заяви шефът на Регионалната дирекция за социално подпомагане Емануил Манолов.

Статистиката сочи, че в 45 от случаите става дума за деца, обект на физическо насилие, а в 48 – за жертви на психически тормоз. 8 са сигналите за малчугани, сексуално малтретирани. Според данните 38 деца са били пренебрегвани. Още толкова – 37, са хлапетата, регистрирани като просяци.

Общо 42 сигнала за насилие над деца са подали дирекциите за социално подпомагане във Варна и региона до прокуратурата. По 5 от тях има образувани производства, уточни Манолов и допълни, че са издадени четири прокурорски постановления за настаняване на деца в домове. Според магистратите по 17 от сигналите няма данни за престъпления, а по 16 от случаите все още се работи.

Само през декември 2010-та година в социалните служби са получени нови 414 жалби, молби и сигнали, като 6 от тях засягат насилие над деца.