Противопожарни изисквания спрели сливане на двете строителни гимназии
Противопожарни изисквания спрели сливане на двете строителни гимназии / ПГС Колю Фичето

Професионалната гимназия по сградостроителство "Колю Фичето" e закрита и заради невъзможност да бъде слята с Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Васил Левски". Това разкри пред Дарик началникът на Регионалния инспекторат по образование (РИО) Йорданка Атанасова.

Целта на Инспектората до последно е била двете строителни гимназии да бъдат слети. Идеята била да бъде използвана топлата връзка между двете школа. Мнението на Противопожарната служба обаче било отрицателно, което, заради големия брой отпаднали от "Колю Фичето" ученици, довело до закриването на гимназията, посочи Атанасова.

Сградата на закритата гимназия е предоставена за управление на РИО, разкри още началникът на инспектората. По думите на Атанасова, етаж от сградата ще бъде предоставен на гимназия "Васил Левски", „докато се види какво е бъдещето на професионалните гимназиите според новия закон, и какви са нуждите на училището, колко са реално учениците, за да се кандидатства пред министерството за едно или друго".

Малко повече от 100 ученици от "Колю Фичето" ще бъдат пренасочени към други училища, предимно Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Васил Левски". Регионалният инспекторат ще съдейства за намиране на работа на съкратените учители. Няколко от преподавателите биха могли да се пенсионират, смята образователният шеф.