Протестът срещу социалния блок в Аспарухово бил от завист
Протестът срещу социалния блок в Аспарухово бил от завист / DarikNews.bg, архив

Около 100 души от "Аспарухово" излязоха на протест срещу строителството на социален блок в квартала. Те категорично се обявиха против изграждането на социален комплекс с 30 апартамента на ул. "Горна студена" в циганската махала. До този момента инициативният комитет е събрал около 5000 подписа.

Зам.-районният кмет на "Аспарухово" Радослав Коев обвини протестиращите, че завиждат.

"За щастие държавата не се управлява от подписки. От завистта по-тежък грях няма. В блока ще могат да се настаняват само хора, които имат адресна регистрация в "Аспарухово" поне от 5 години. Той ще се намира в циганската махала и там едва ли ще пожелаят да живеят някои други от така наречените маргинални групи. 800 молби за настаняване в общински жилища са подадени в районното кметство. Този протест е от завист", заяви пред събралите се хора Коев, с което предизвика бурни реакции.

"Няма завист. Хората, които не могат да се грижат за себе си, няма как да се грижат за чужда собственост", обясни жител на квартала.

Организаторът на протеста Петър Николов коментира, че жителите на "Аспарухово" не искат пришълци, които ще създадат нови проблеми и нямат доверие на местната власт.

"Според условията на проекта в бъдещия блок ще могат да се настаняват всички, които са жители на Варна. Единствените пострадали от потопа, които ще могат да кандидатстват, ще бъдат онези, чиито незаконни постройки са били разрушени от наводнението", заяви Николов.

Председателят на Общинския съвет Иван Луков, който е роден в "Аспарухово", също присъства на протеста. Той увери, че социалният блок ще бъде само за жители на квартала. Луков добави, че местният парламент ще се съобрази с подписката и вероятно проектът ще бъде оттеглен.