Природозащитници връчиха проектозаповед на екоминистъра
Природозащитници връчиха проектозаповед на екоминистъра / netinfo
Природозащитници връчиха на Джевдет Чакъров проектозаповед за спиране на всички дейности на територията на защитена зона Рила в границите на община Сапарева баня. Документът бе връчен на екоминистъра при влизането му в сградата на община Варна за работна среща, посветена на проблема с прчествателните станции по Черноморието.

Министърът взе проектозаповедта с днешна дата и празно място за министерския подпис, но отказа да каже дали ще я подпише. “Опазването на природата не става само със заповеди. То става само със стриктно прилагане и спазване на законите от всички. Няма да допусна незаконно строителство както в Рила, така и по Черноморието”, категоричен бе екоминистърът.

Според еколозите ,действията на строителите в района са довели до унищожаване на приоритетни местообитания и видове, включени в приложение 1 и 2 в Закона за биологичното разнообразие.

С един подпис министърът може да спре незаконното строителство в Рила. Извършени са вече няколко проверки на Паничище, но незаконното строителство там продължава, заяви Цвета Христова от Коалиция “За да остане природа в България”.

“Чакаме МОСВ да си свърши работата, да спази закона и да спре незаконното строителство. Ако ние не успеем да защитим най-святото – символът на България – Рила, една ли ще успеем да справим и с другите проблеми”, добави природозащитничката.

Досега екозащитниците са събрали над 100 хиляди подписа на български и чужди граждани, които настояват за спиране на продължаващото незаконно строителство на нов ски курорт над Паничище в границите на национален парк "Рила" и в непосредствена близост до Седемте рилски езера.

В събота от 13 часа едновременно в 10 български града, сред които София, Пловдив, Стара Загора и Силистра, екозащитниците ще събират подписи в подкрепа на искането за спиране на строителството в Рила. Във Варна кампанията ще се проведе на централния площад “Независимост”.