При проверка откриха пропуски по случая с починалата след операция жена
При проверка откриха пропуски по случая с починалата след операция жена / снимка: DarikNews.bg архив

Започналата проверка по случая с починалата 23-годишна жена във варненската „Сити клиник” е констатирала няколко пропуска, заяви пред Дарик д-р Божанка Георгиева, шеф на Регионалната здравна инспекция.

Пациентката е постъпила за планова операция за отстраняване на сливици на 26 януари, а на следващия ден е починала заради кръвозагуба, сочат резултатите от извършената съдебно-медицинска експертиза.

След интервенцията жената е останала за 24 часа в здравното заведение, като през нощта е била само под наблюдението на медицинска сестра, тъй като не е имало дежурен лекар, коментира на този етап нарушенията д-р Георгиева. Нейното ведомство все още изяснява фактологията по случая.

Засега е установено също, че извършилият операцията доктор е работил на граждански договор към клиниката. Той заедно с останали медицински лица, извадили сливиците на 23-годишната жена, са отстранени от работа до приключване на проверките, каза за Дарик управителят на  „Сити клиник” д-р Венелина Милева. По думите й преди интервенцията на пациентката са направени всички изследвания, които не са показали усложняващи заболявания. След операцията жената е била оставена за 24-часово наблюдение и през нощта не е имало оплаквания от нейна страна.

Според разказа на д-р Милева на следващия ден при опит да се изправи пациентката се е оплакала, че й се вие свят и й причернява. След преглед от УНГ специалист се установява, че на мястото на операцията има съсирек. На болната започват да й вливат разтвори с кръвоспиращи медикаменти и се взема решение тя да бъде транспортира в болница „Св. Анна”. Преди да напусне клиниката жената обаче колабира.

„Свиканият по спешност екип не установява кървене под въпросния съсирек. В този момент пулсът на жената започва ту да изчезва, ту да се появява. Извиканият реанимационен екип отвежда пациентката в болница „Света Анна”, където два часа по-късно тя почива”, разказа пред Дарик д-р Милева.

Полицията вече е разпитала всички медицински лица, които са участвали в операцията. По случая е образувано досъдебно производство за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на задълженията.

В „Сити клиник”, която до преди носеше името медицински център „Варна”, през 2009 г. имаше друг смъртен случай след операция на сливици. 6-годишният Марин Георгиев от Белослав почина на операционната маса. Тогава не беше открита лекарска грешка, а като причина за смъртта експертизите посочиха сърдечносъдова и дихателна недостатъчност на детето.