Предлагат Симеон Варчев за почетен гражданин на Варна
Предлагат Симеон Варчев за почетен гражданин на Варна / Дарик Варна, архив

Баскетболната легенда Симеон Варчев да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин” на Варна. Това предложение до кмета е внесъл Бончо Бончев, изпълнителен директор на сдружение на спортни клубове „Черно море”. Поводът е 70-годишният юбилей, който Варчев празнува 7 август. Според спортната общественост с удостояването на баскетболната легенда със званието той ще получи признание за заслугите си към баскетбола, града и страната ни.

Симеон Варчев е роден в Разград, където е завършил средното си образование. Висше получава във ВИФ. От 1969-та до 2000 година е треньор по баскетбол, включително и на мъжкия национален отбор, на който става спортен директор през 1995 година.

През 1999 година баскетболната легенда е сред 10-те най-добри треньори в този спорт в България за всички времена. Година по-късно е обявен за треньор на столетието на Варна. Варчев е председател на сдружение спортни клубове "Черно море" и изпълнителен директор на Двореца на културата и спорта. Симеон Варчев е семеен, през 2009 година става почетен гражданин на Разград.