/ Община Враца
Правителството одобри финансирането по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) на публична инфраструктура в общините Белослав и Девня. От бюджета на Министерството на икономиката за ще бъдат предоставени до 3 522 978 лв. за рехабилитация, реконструкция и изграждане на общински път Девня – Разделна.

В землището на с. Разделна се изпълнява сертифицираният по ЗНИ инвестиционен проект на „Олива“ АД – „Преработвателно предприятие за растителни масла и зърнобаза“. Проектът предвижда изграждането на нова производствена база за съхранение, лющене, пресоване и екстракция на маслодайни култури. Инвестицията е на стойност 29 млн. лв., изцяло за придобиване на дълготрайни материални активи. С осъществяването на проекта ще бъдат разкрити 102 нови работни места. Дружеството предвижда производството в новата база да започне през 2019 г., като пълният производствен капацитет да бъде достигнат през 2023 г.

Инфраструктурата ще се използва от всички съществуващи и потенциални предприятия в района при равни и недискриминационни условия, както и от транспортни и търговски фирми и населението на селата Разделна, Тръстиково, Падина в община Белослав, гевня в община Девня.

С изграждането на инфраструктурата ще бъдат решени комуникационни и екологични проблеми на регионално и национално равнище. Социалните ефекти от изграждането на инфраструктурата се изразяват в по-добра настилка, по-кратко време за придвижване и по-удобен маршрут за работещите и живеещите в района на инвестиционната инициатива.