Повдигнаха обвинение на фермер, пребил до смърт пастир
Повдигнаха обвинение на фермер, пребил до смърт пастир / DarikNews.bg, архив

Окръжната прокуратура във Варна внесе обвинителен акт срещу 39-годишния Емурла И. от варненското село Белоградец, който вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда причинил по непредпазливост смъртта на работещия като пастир в кравефермата му Билял Б.

На 10 август 2014 г. пастирът Билял Б. поел заедно със свой колега животните, за да ги изкара на паша. Около 16 часа една от кравите се отлъчила от стадото, а собственикът на животните  – подсъдимият Емурла И., бил информиран от свой познат за инцидента.

След като пастирът се завърнал в стопанството, подсъдимият нанесъл жесток побой с ръце и крака на Билял Б., удрял го и със сопа. Мъжът паднал на земята, дишал тежко, а работници в кравефермата се опитали да го свестят. Повикана  била линейка, но пастирът отказал медицинска помощ.

Четири дни по-късно състоянието на бития Билял се влошило. Пред познат, който се грижил за него, пострадалият разказал за нанесения му побой от Емурла И. Повиканият общопрактикуващ лекар от селото преценил състоянието на пастира като много тежко и Билял Б. бил откаран в болницата, където бил опериран. След няколко дни Билял Б. бил изписан, но шест дни по-късно състоянието му се влошило и отново постъпил по спешност. Лекарите поставили диагноза вентрална херния и чревна непроходимост. Отново била извършена коремна операция. Пострадалият имал и счупени 8-9 ребра. На 30 август 2014 г. пастирът починал.

Извършената по настояване на близките му аутопсия установила множество наранявания по тялото, травматична загуба на слезката, масивен кръвоизлив в коремната кухина, а като причина за смъртта вещите лица посочили многоорганна недостатъчност.

Подсъдимият не се е признал за виновен в хода на досъдебното производство. Наложена му е мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 3500 лева. Делото срещу 39-годишния Емурла И. е насрочено за разглеждане на 9 септември 2016 г. във Варненския окръжен съд, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.