/ Дарик Варна
Румънската гражданка Елена Апостол, обвиняема за пране на пари, остава в ареста. Това реши Варненският апелативен съд (ВАС, който потвърди като правилно, обосновано и законосъобразно определение на Окръжен съд – Варна от миналата седмица, с което чужденката бе първоначално задържана под стража, информират от пресслужбата на ВАС.
 
Апостол е била задържана във Варна на 10 август, непосредствено, след като направила опит да изтегли 3 500 евро от сметка, разкрита от нея под чужда самоличност. Разследващите установили в автомобила, с който румънката се е придвижвала в морската столица, 6 документа за самоличност, издадени от няколко държави с нейна снимка и с вписани различни лични данни. Всички тези документи били фалшиви. С тях през юли тази година Апостол разкрила сметки в български банки, припомнят от съда.
 
От чужбина по сметките постъпвали парични суми, които обвиняемата периодично теглила. Служители на банката установили, че лицето, което тегли пари има сходство с титуляра на друга сметка, разкрита в клон на същата банка. Едва тогава се пристъпило към действия по задържането на чужденката.
 
По отношение на част от парите, преведени в България, от чужди банки пристигнали съобщения с искане за връщане на парите, които били от престъпна дейност. Досъдебното производство е започнало на 10 август, когато Елена Апостол е била привлечена като обвиняема за тежко престъпление.
 
Варненският апелативен съд сподели аргументите на първата съдебна инстанция, с които е била определена първоначалната мярка за неотклонение „задържане под стража“ Съвкупната преценка на материалите, събрани още в първите дни на разследването води и този съд до обоснованото предположение, че Апостол е извършител на престъплението, за което е привлечена като обвиняем. Престъпната дейност е продължила дълго време и е била извършена в съучастие с други лица, които престоят да бъдат установени. Реална е и опасността чужденката да се укрие от наказателно преследване или да извърши престъпление. Разследващите разполагали с данни, че Апостол се е придвижвала из Варна със свои сънародници, а при разкриването на сметките е посочила различни адреси.
 
Определението на Апелативен съд – Варна е окончателно.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК