По-качествени ли са биохраните?
По-качествени ли са биохраните? / Sofia photo agency
Биохраните по-качествени ли са?
25650
Биохраните по-качествени ли са?
  • Биохраните по-качествени ли са?

Постоянните протести срещу приемането на генно-модифицирани храни изразяват недоволството на потребителите срещу нездравословните продукти. Някои от тях търсят спасение в придобиващите все по-голяма популярност биопродукти. Това от своя страна се оказва прекрасна възможност за производителите на подобни стоки да утвърдят и разширят бизнеса си. Създадена бе дори асоциацията „Биопродукти”. Нейни членове са биопроизводители, преработватели, търговци, консултанти и обучаващи организации от цялата страна. От асоциацията изтъкват като свои основни цели подпомагането и насърчаването на биопроизводителите на територията на страната.

България е една от 100-те страни, подписали и ратифицирали протокола от Картахена за биосигурността. Този протокол задължава правителствата да се консултират с обществеността преди да вземат решения свързани с генно-модифицираните организми. Те трябва да осигурят информация и да публикуват взетите решения. От 2005 г. до сега площите в ГМО култури в ЕС са намалели с 35%. Сред страните, които забраняват отглеждането им са Норвегия, Исландия, Швейцария, Хърватска, Сърбия, Македония и Турция.

В Европейския съюз има само един генно-модифициран организъм, разрешен за култивация - MON 810 (царевица на агротех гиганта Монсанто). Тя обаче е забранена във Франция, Германия, Австрия, Унгария, Люксембург и Гърция.

Можем ли да разпознаем качествените продукти в търговската мрежа, как и къде можем да ги открием, по джоба на всеки ли са и има ли гаранция за това, което ни предлагат тъговците?

Чуйте повече в звуковия файл.