Варненският окръжен съд измени постоянен арест в парична гаранция от 2000 лева
Варненският окръжен съд измени постоянен арест в парична гаранция от 2000 лева спрямо 48-годишен и 39-годишен мъж, които са привлечени като обвиняеми за разпространение в интернет пространството на порнографски материали с лица под 18-годишна възраст, съобщиха от съда. 

Въззивният съд не сподели основанията на Районния съд в града, с които им е била определена най-тежката мярка. Според тричленния състав, не са налице кумулативно изискуеми предпоставки за определяне на първоначалния арест.

Още трима задържани за разпространение на детска порнография в Перник и Варна

Според законовите изисквания, „задържане под стража“ се взема, когато е налице обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към извършеното престъпление.

Другото условие е по делото да са налице доказателства, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, а според държавното обвинение данни за такъв риск липсват. 

БГНЕС

Паричните гаранции трябва да бъдат внесени в 7-дневен срок. Определенията на съда са окончателни. 

Припомняме, че мрежа от разпространители на порнографски материали бе разбита при мащабна спецоперация, проведена на 18 ноември в няколко града в страната. В нея участваха прокуратурата, Националната следствена служба и ГДБОП. 
БТА