Пари за сметопочистване отиват за снегопочистване
Пари за сметопочистване отиват за снегопочистване / Darik Varna

Четири милиона от общинските средства за чистотата на града се предвижда да отидат за снегопочистване при актуализацията на бюджета, стана ясно на заседание на комисията по финанси и бюджет.

До този момент приходите от такса смет не са използвани по подобен начин. Според местните депутати и юристи няма нищо неправомерно в решението. Вратичката, която дава възможността за подобно насочване на парите е, че по закон средствата от такса смет могат да се използват за почистване на площи за обществено ползване. Не е посочено точно от какво трябва да се чистят обществените терени, заяви зам.-кметът по финансите Борислав Борисов в защита на решението.

Дебат в залата предизвика и въпросът със закупуването на канално-почистващата машина за дъждовноотводните шахти. Според актуализацията на бюджета продължават да са заложени средства за такава покупка. Решението за набавяне на машината е взето, а купуването се отлага, заяви Орлин Симеонов от ГЕРБ. Той допълни, че не е нормално нещата да се отлагат и да се плаща на частна фирма, за да върши работата по почистването. Вероятно се защитават нечий интереси, смята съветникът.