Отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата
Отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата / netinfo

За четвърта поредна година отбелязването на Световнияия ден за борба с остеопорозата у нас е в рамките на Националната програма за ограничаване на заболяването, с подкрепата на Министерството на здравеопазването и съдействието на пациентската организация "Жени без остеопороза". Тази година кампанията протича под мотото „Остани висок и високо говори за здравето на твоите кости".

Във Варна мероприятията, свързани с инициативата, започнаха на 19-ти и ще продължат до 23 октомври. Експерти от РИОКОЗ-Варна проведеждат скринингова и информационна камапния. Проблемите на остеопорозата ще бъдат тема на беседа в здравната инспекция от 17 часа днес.

По последни данни регистрираните заболели в страната са около 820 хиляди, но според световната статистика едва 20% от хората с остеопоротични фрактури са били диагностицирани и лекувани от остеопороза. Изследванията сочат, че всяка трета жена над 50-55 години е поразена от коварната болест.

Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, характеризиращо се с намалена костна плътност, което води до повишена чупливост и последващ риск от счупвания. Тя засяга основно жените в менопауза и мъжете над 50 години. Обострянето на болестта се стимулира от лечение с препарати, увреждащи костната структура, прекомерната употребата на кофеин и алкохол, тютюнопушенето, застоелия начин на живот и някои други заболявания. Тъй като процесът на намаляване на костното вещество и разреждането на костната тъкан напредва бавно и незабележимо през годините, остеопорозата сполучливо е наречена "тихия крадец". Като профилактика, освен редовните прегледи, се препоръчват консумацията на храни богати на калций, повече движение и излагане на слънце.