/ Thinkstock/Getty Images
Латвийски гражданин бе осъден за опит за пране на пари в България. След споразумение с Окръжната прокуратура във Варна, одобрено от Окръжния  съд, 26-годишният Николайс Белекис ще лежи в затвора 2 години и 6 месеца, като наказанието ще бъде изтърпяно при първоначален общ затворнически режим.Освен това ще трябва да плати глоба в размер на 10 000 лева, информират от прокуратурата.

Арестуваха латвиец във Варна за пране на пари

На 30 ноември 2016 г. във Варна латвиецът се сговорил предварително с две лица, които не са установени по делото, и в условията на продължавано престъпление направил опит да получи чрез два банкови трансфера по сметка на „Белекис“ ЕООД  81 449 лева. 26-годишният мъж знаел, че тази сума е придобита чрез компютърна измама от сметка на „Родопстрой 97“ ООД в Момчилград.
 
След като Николайс Белекис бил разкрит, той бил задържан.  От 5 декември 2016 г. до момента на внасяне и одобряване на споразумението той се намира в ареста.
 
Със споразумението разноските по наказателното производство в размер на 1067 лева се възлагат на Николайс Белекис, който се отказа от съдебно разглеждане на делото срещу него по общия ред и призна изцяло вината си.
 
26-годишният мъж е осъждан в Латвия за престъпления, свързани с наркотици и незаконно преминаване на граница.
 
Одобреното от съда споразумение не подлежи на обжалване и влиза в сила веднага.