/ Dariknews.bg, архив
Двама братя бяха осъдени от Варненския районен съд за кражба в съучастие на телефон от пекарна за закуски. Те получиха различни наказания  за кражбата, извършена през януари тази година, съобщиха от съда. 

По-малкият от братята – 20-годишният Симеон,  беше осъден да изтърпи наказание пробация за срок от 11 месеца, като през този период подлежи два пъти седмично  на задължителна регистрация по настоящ адрес и следва да провежда периодични срещи с пробационни служители. Освен това 20-годишният младеж трябва в рамките на една календарна година да положи безвъзмезден труд с обща продължителност от 100 часа.  Неговият брат – 22-годишният Тошко, за когото кражбата се явява извършена в условия на опасен рецидив, получи наказание от една година лишаване от свобода, което да търпи в затвор при първоначален строг режим. Наказанията бяха наложени по силата на постигнато и одобрено в съдебна зала споразумение.

Самата кражба е извършена от двамата в съучастие привечер на 29 януари тази година от пекарна в района на Зеленчуковата борса във Варна. Докато си купували тестени изделия от фурната, те се възползвали от моментно невнимание на продавачката и успели през прозореца за поръчки да отмъкнат включен за зареждане върху търговския плот мобилен телефон.

Открадната чужда вещ на стойност около 500 лева, веднага била оставена с личната карта на по малкия брат в заложна къща срещу паричен залог. На следващия ден подсъдимите осигурили клиент, който срещу по-висока сума откупил от там инкриминирания телефон. 

Към момента на сключване на споразумението причинените имуществени вреди са възстановени.

Съдебният акт е окончателен.