Осъдиха бракониер на 6 месеца затвор
Осъдиха бракониер на 6 месеца затвор / DarikNews.bg, архив

Варненският районен съд осъди на 6 месеца затвор 35-годишен дървосекач, който на 16 януари 2014 г. незаконно е убил елен в ловното стопанство „Шерба”. На път към сечище 35-годишният М. Стойков преминал със свои колеги покрай изградено дървено съоръжение „капан за животни“ на територията на Държавно ловно стопанство „Шерба“.

Съоръжението се използвало от служителите на стопанството за хващане на дивеч, с оглед разселването му и било конструирано така, че да не могат да се наранят влезлите в него животни.

На тази дата в „капана“ се бил хванал елен-лопатар. Подсъдимият решил да го убие и да използва месото за прехрана, затова влязъл в съоръжението и нанесъл няколко удара с брадва по главата на животното. След това колегите на Стойков помогнали да извлекат елена и да го скрият в храстите на около 50 метра встрани.

Няколко часа по-късно ловни надзиратели забелязали кървавите следи, открили убития елен и устроили засада с цел установяване на лицето, което ще прибере животното. Така се стигнало до разкриване на извършителя. Убитият елен – лопатар е оценен на стойност 2000 лева.

М. Стойков е без образование, осъждан няколко пъти, предимно за посегателства срещу собствеността. За настоящото престъпление съдът го осъди на 4 месеца лишаване от свобода.

След извършено групиране на наложени с присъди предходни наказания, на Стойков бе определено той да изтърпи общо наказание от 6 месеца затвор при първоначален строг режим. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.