/ iStock
Младежки пролетен фестивал с много събития, презентации и проекти ще се проведе на 22 март във Варна.

Организатор е информационното издание Youth Street Varna в партньорство с дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. Фестивалът, под надслов Youth Street Varna Positive, ще се проведе в зоната между сградата на Община Варна и Археологическия музей. 

От 13:00 до 21:00 часа са предвидени музикални изпълнения на възпитаници на ПГХНИ „Константин Преславски“, пленер на млади художници, урок по графити майсторство на живо с Николай Чакъров-Нико.

Представиха 14 проекта, за които Община Варна ще търси дългосрочен кредит

Фиестата ще завърши с участието на Атанас Кателиев. На голям надуваем атракцион ще бъдат излъчени филми, създадени от младежи по проект „Град, целунат от морето“, реализиран с подкрепата на фонд „Култура“ в Община Варна.

От 14.00 до 15.00 часа деца и младежи ще рецитират стихове и ще демонстрират талант в конкурсите „Мини Мис и Мини Мистър Пролет“ и „Мис и Мистър Пролет“. Организиран е и благотворителен базар с участието на неправителствени организации, работещи с младежи със специфични потребности.

Пространството „ХамелеON“ ще увлече публиката в игра „Предприемачество за младежи“ и „Да измислим игра“, като в същото време късметлии ще спечелят награди. Сдружението за подкрепа на лица с умствени затруднения към Центъра за социална интеграция и рехабилитация "Чайка“ ще се включат с Фабрика за зелена терапия, в която се използват само рециклирани материали.

Свое ателие в зоната ще има и Recycle Art Academy - кътче за всички, които обичат природата и творчеството. Част от позитивното събитие ще бъдат и три майки на деца с увреждания, които създават прекрасни творения. В Youth Street Varna Positive ще се включат и възпитаници на ПГ „Текстил и моден дизайн“, които ще направят демонстрации по грим и прически.

Предвидена е и сцена за кулинарни демонстрации на възпитаници от Висшето училище по мениджмънт, които ще представят уникални рецепти в часовия интервал от 17:00 до 18:00 часа.

Икономическият университет ще участва със свой презентационен щанд в събитието, а Висшето военноморско училище ще презентира дейността си чрез видео проекти.

В младежкото позитивно пространство ще бъдат разположени и къщички за улични любимци, които ще бъдат предоставени на всеки, който иска да постави декориран кашон на място, обитавано от животинче, за което се грижи извън дома си, посочват организаторите.