Онкодиспансерът пуска протоколите за хормонални лекарства
Онкодиспансерът пуска протоколите за хормонални лекарства / Sofia Photo Agency, архив

От днес в Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания „Д-р Марко А. Марков - Варна" ЕООД започва издаването на протоколите за медикаментите, обявени в специален списък. В него са включени всички лекарства, които от началото на тази година ще се плащат от Националната здравноосигурителна каса, а не от Министерството на здравеопазването. Това се регламентира с промените в наредбата за изписване на хормонални лекарства, които се приемат през устата от онкологично болни.

Със заповед на управителя на специализираната болница д-р Господин Игнатов, от днес започва работа специална комисия от лекари със специалност клинична онкология, чиято задача е да напише протоколите за хормоналните лекарства на около 1500 пациенти с диагнози рак на гърдата, рак на маточното тяло и рак на простатата.

Пациентите, които ползват такива медикаменти, трябва първо да си вземат рецептурна книжка от местната Здравна каса (ако нямат такава), след което да преминат през регистратурата на онкологичната болница (в сградата на ДКЦ 4 към МБАЛ „Св. Анна") и да посетят един от кабинетите 33, 43 или 44, където ще работят специалистите, издаващи протоколите.

По този ред трябва да минат всички, които ползват хормонални лекарства за лечение на рак на гърдата, рак на маточното тяло и рак на простатата. В списъка с медикаменти, които от тази година ще се плащат от здравната каса са: „Летрозол" („Фемара"), „Золадекс", „Аримидекс", „Казадекс", „Флутазин", „Бикузан", „Анастрозол", „Тамоксифен", „Флутамит", „Фазлодекс", „Медроксипрогестерон ацетат" („Фарлутал") и „Андрокур".

Протоколите за тези лекарства ще се издават два пъти годишно от варненската онкоболница.