Около 10 000 зрители видяха спектаклите на Варненско лято
Около 10 000 зрители видяха спектаклите на Варненско лято / Дарик Варна, архив

Около 10 000 зрителите са посетили представленията от програмата на фестивала Варненско лято. Това съобщиха организаторите пред журналисти. Този обем е характерен за последните 5 години, заяви изпълнителният директор на Варненско лято проф. Николай Йорданов. Той добави, че е дошъл моментът за постигане на още по-добри резултати чрез вкарването на нови инициативи.

„В крайна сметка тази изключително амбициозна програма беше реализирана“, каза още проф. Йорданов. Цветана Манева, която е артистичен директор на фестивала, също изрази задоволство от случващото се. „Това, което беше предложено, е високата топка в европейския театър. Лично аз съм респектирана“, каза актрисата по отношение на международната програма на фестивала. Тя изрази дълбоко убеждение, че българският театър има капацитета да радва така, както и чуждите. Манева каза още, че в страната има много млади и даровити хора, които са способни да дадат много на публиката. Актрисата призова да се съхрани уважението към театъра и т. нар. хигиена на поведение от страна на артистите, за да може да се достигне до прецизността на работа на западните им колеги.

Две постановки ще бъдат реализирани през следващата година с участието само на млади артисти, които са завършващи или са напуснали университета преди година, заяви председателят на Българската асоциация за театри Ириней Константинов. Той добави, че е много важно да се работи по подпомагането на реализацията на младите дарования. Самият фестивал Варненско лято дава такова поле за изява. Плануваните спектакли ще се поставят на сцените в Разград и Русе. Част от финансирането ще се поеме от БАТ, а останалата част от  директора на съответния театър.

Константинов посочи още, че на днешното отчетно заседание на БАТ е избран селекционерът на българската програма на фестивала за следващата година. Това е Явор Койнаков. Председателят на асоциацията го определи като човек със съвременно виждане за театъра.