Обжалвания на обществените поръчки бавят проекта за интегриран градски транспорт
Обжалвания на обществените поръчки бавят проекта за интегриран градски транспорт / Дарик Варна, архив

Обжалвания на обществените поръчки бавят развитието на проекта за интегриран градски транспорт. Това заяви на днешното заседание на комисията по транспорт към Общинския съвет ръководителят на проекта Биляна Якова.

„Комисията за защита на конкуренцията отмени решението за класиране на участниците и избор на изпълнител в процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет „Изпълнение на мерки за разпространение на информация и публичност“. Сега процедурата е върната за избор на изпълнител от етап издаване на заповед за назначаване на оценителна комисия. Близо 9 месеца се забавихме и заради избора на консултантска фирма“, обясни Якова.

Тя представи отчет за свършената до момента работа, като посочи, че засега само един от всичките 10 компонента на проекта е завършен изцяло -  доставените в края на миналата година 70 автобуса. До края на седмицата предстои да бъдат обявени обществени поръчки за част от останалите компоненти - изграждане на автоматизирана билетна система и масов обществен градски транспорт. До края на месеца пък ще се обяви поръчката за инженеринга на бързата градскa линия – BRT.

“Консултантската фирма е подготвила тръжните процедури и до няколко дена ще ги обявим и качим на сайта на Община Варна. Осъществен е и предварителен контрол, като са внесени някои корекции и бележки в документацията. След като фирмата актуализира поправките, ще можем да обявим и поръчка за инженеринга“, коментира ръководителят на проекта за интегриран градски транспорт.

BRT трасето ще бъде с дължина от 15 км - от „Владиславово“ до „Почивка“, и освен улесненото и бързо предвижване на автобусите на градския транспорт включва преасфалтиране и разширяване на някои булеварди, както и изграждането на нови велоалеи и стоянки за колоездачи. Автоматизираната билетна система включва създаването на система за информация на пътниците в реално време, осигуряване на предимство на превозните средства на кръстовищата, както и център за управление на масовия градски транспорт.

Крайният срок за изпълнение на всички дейности по проекта за интегриран градски транспорт е юли 2015 г. Якова коментира, че е възможно той да бъде удължен до октомври, тъй като технологично времето напредва, а е възможно да има и нови обжалвания на обществените поръчки.