Обсъждането за парк „Българско Черноморие” се провали и във Варна
Обсъждането за парк „Българско Черноморие” се провали и във Варна / снимка: Дарик Варна

Вторият опит за обсъждане на национален парк „Българско Черноморие” във Варна също завърши с провал. След като преди два дни в Бургас собственици на земи не дадоха думата на експертите, в другия морски град пречка се оказа тясната зала. Отреденото помещение в двора на Областна администрация не можа да побере всички желаещи да присъстват на обсъждането. Тя бяха над 50 души, сред които представители на местната власт и на неправителствени организации, както и притежатели на терени, попадащи в границите на проекта.

Голяма част от множеството въобще не успя да влезе в залата и това създаде напрежение. Губернаторът Иван Великов като домакин се опита да успокои страстите, но след като не успя, обсъждането беше прекратено. Част от природозащитниците напразно настояваха то да продължи, обвинявайки някои от присъстващите жители на град Бяла, че нарочно го саботират. Михаил Михайлов от Министерството на околната среда и водите нападна зам.-председателя на "Национален екофорум” Кирил Войнов, че подстрекава хората.

„Не ви прилича да лъжете така хората, г-н Войнов. Това не е процедура за обявяване на парк, а обсъждане на предложение за обхват и граници. Защо подстрекавате хората?”, обърна се към бившия шеф на Националната служба за противопожарна охрана Михайлов.

„Като не могат да организират нещо, по-добре да не го правят. Обсъждането трябваше да започне от общините и да завърши в областните градове. На хората трябва да им стане ясно и този, който внася такъв проект в Народното събрание, да застане пред тях – да ги гледа и да им обясни. По същия начин се е правила и колективизацията”, зави Войнов.
След като страстите се поуталожиха, Михаил Михайлов коментира, че подходът към обсъжданията вероятно трябва да бъде сменен и такива да бъдат направени във всички общини, а не само в областните градове. Новата дата за Варна ще бъде определена от министъра на околната среда и водите.

Около 10 полицаи охраняваха провалилото се обсъждане. Сред присъстващите се забелязваха председателите на общинските комисии по финанси Тодор Балабанов (ГЕРБ), по архитектура Таня Парушева („Нашият град”) и по обществен ред и сигурност Станислав Темелков („Атака”), главният архитект на Варна Виктор Бузев, кметовете на Аврен Емануил Манолов и на Бяла Анастас Трендафилов, както и зам.-кметът на Аксаково и бивш шеф на РИОСВ-Варна Румяна Радилова.

Последното обществено обсъждане на национален парк „Българско Черноморие е насрочено за утре в Добрич.

Проектът за национален парк „Българско Черноморие” е изработен от Българската академия на науките и предвижда той да се разпростре върху 52 000 хектара на територията на 14 общини. В границите му попадат над 10 000 хектара от област Варна. Около 393 хектараа от общата площ са частна собственост. В зоната на "Българско Черноморие” са включени природните паркове „Златни пясъци“ и „Странджа“, резерватите „Калиакра“, „Камчия“ и „Ропотамо“, поддържаните резервати „Балтата“, „Атанасовското езеро“ и „Пясъчната лилия“, защитените местности Дуранкулашко езеро, Шабленско езеро, Аладжа манастир, Калината, Ракитник, Лиман, Яйлата, Смриките, Ортото, Иракли, Поморийско езеро, Бургаски солници, Пода, Узунгерен, Ченгене скеле, островите св. Иван и св. Петър, Силистар, Стамополу, Блатото, „Колокита/Коренята“, устието на р. Велека и Ароматна матиола.