Общинският Щаб за бедствията готов с конкретни мерки за очакваните обилни снеговалежи
Общинският Щаб за бедствията готов с конкретни мерки за очакваните обилни снеговалежи / netinfo
Във връзка с усложнената метеорологична обстановка, която се очаква да обхване страната в периода от 27 да 29 януари, общинският Щаб за координация и ликвидиране на последиците при бедствия и аварии набеляза конкретни мерки на свое заседание.

Въз основа на опита от последните обилни снеговалежи, са издадени разпореждания за действия към снегопочистващите и сметопочистващите фирми, към фирмите, обслужващи градския транспорт, Е.ОН и ВиК. Особено внимание е обърнато на готовността да се осигури проходимост на Аспаруховия мост и на пътищата за Виница, Каменар и Галата.

Училищата, детските градини, социалните и здравните заведения, разположени на територията на община Варна, разполагат с достатъчно запаси от храна и гориво, които ще обезпечат функционирането им в зимни условия, съобщават от пресцентъра към община Варна.

От Щаба припомнят на собствениците и наемателите на офиси, магазини и други обществени сгради, както и на домоуправителите, че имат задължение да почистват тротоарите, прилежащи към сградите, които обитават. Препоръчва се на собствениците на неизправни моторни превозни средства или на тези, които не разполагат със зимни гуми, да не използват автомобилите си по време на снеговалеж и при задържане на снежната покривка.

Според прогнозата на синоптиците от неделя се очакват валежи от сняг и образуване на снежна покривка до 50 см, като в североизточна България се очаква и вятър от 10 до 20 метра в секунда. Това предупреждение разпростаниха по медиите от министерството на държавната политика при бедствия и аварии още в четвъртък.