Общината ще се разплаща за видеонаблюдението догодина
Общината ще се разплаща за видеонаблюдението догодина / Дарик Варна

Сумата от 1 млн. лева, която общината дължи на „Ефкон Варна” за видеонаблюдението в града, ще бъде платена следващата година. Местният парламент на днешното си заседание реши да отложи плащането, след като гласува парите да бъдат прехвърлени в бюджет 2011 г.

Общинският съветник от БСП проф. Николай Джагаров, който представлява общината в „Ефкон Варна”, каза, че фирмата няма да има нищо против това решение, ако общината като израз на добра воля преведе до края на 2010 г. 100 хиляди лева по сметката на компанията.

Председателят на финансовата комисия Янко Станев обаче отхвърли искането. Той каза, че парите ще бъдат платени догодина и то след като общината получи собственост върху видеокамерите.

Във фирма „Ефкон Варна” общината държи 48% от дяловете, а останалите са на българското представителство на австрийската компания "Ефкон АГ". Според една от клаузите на договора за изграждане на системата за видеонаблюдение във Варна до пълното изплащане на 4 850 000 евро - цялата цена на оборудването, то остава собственост на продавача. Това означава, че независимо че досега е извадила от хазната си 4 млн. лв., Община Варна не е собственик на системата.