Общината намалява туристическия данък за 5-звездните хотели
Общината намалява туристическия данък за 5-звездните хотели / sxc.hu, архив

Туристическият данък за 5-звездните хотели да бъде намален с 20%. Това решиха експертите от Консултативния съвет по туризъм към Община Варна. Според Закона за туризма решенията на този орган са задължителни и кметът трябва да ги предложи на Общинския съвет.

Данъчната ставка на хотелите от тази категория във Варна е най-висока за страната – 1.60 лв., а техният дял в приходите от платен туристически данък в общинската хазна представлява 23% от общия приход. 12% пък е делът в общия брой реализирани нощувки в обектите на територията на общината.

При размер на туристическия данък за 5-звездните хотели от 1,28 лв. очакваният спад в приходите е около 90 000 лева, но според експертите той ще бъде компенсиран от повишаване на събираемостта след намалението. Очаква се още голям брой от хотелите с категория 4 звезди да повишат категоризацията си, защото много от тях в момента не предприемат тази стъпка именно заради високата данъчна ставка, въпреки че отговарят на всички условия за получаването й.

За периода януари – октомври 2013 г. реализираните нощувки в средствата за подслон на територията на Община Варна са 3 764 455, които генерират 3 252 564,70 лв. платен данък в общинската хазна. 52,58% (1 710 297 лв.) от общия размер на платения туристически данък се внася от категорията обекти с 4 звезди с данъчна ставка от 0,90 лв. за реализирана нощувка.