Образовани терористи стояли зад опита за преврат в Турция
Образовани терористи стояли зад опита за преврат в Турция / Дарик Варна

Опитът за преврат в Турция не е направен от въоръжените сили на страната, а от група, която е терористична. Това заяви във Варна генералният консул на Република Турция в Бургас Ниязи Еврен Акйол.  Според него опитът за преврат е извършен от внедрена във въоръжените сили на страната организация с терористични наклонности, която действа повече от 40 години. В България се намира едно лице, за което се счита, че е привърженик на организацията на Гюлен. Турция води преговори за неговото екстрадиране, посочи консулът.

Акйол припомни хронологията на събитията и заяви, че основният фактор за неуспеха на преврата е  турският народ, който с цената на жертви се е противопоставил на метежниците.

„Лидерът на тази терористична организация, която е с религиозна насоченост, се намира в САЩ. Години наред тя даваше вид, че осъществява културен диалог и контакти между религиите. Всъщност от 70-те години тази организация е съсредоточила дейността си в областта на образованието. Подбирали са умни деца от бедни семейства и са им давали възможност да се образоват. След това, с течение на времето тези техни ученици са били внедрявани в различни държавни структури, най-вече в сферата на сигурността и правосъдието“, обясни консулът.

Години наред организацията е печелила доверието на правителствата, но през 2013-та намеренията й били разобличени. Започнал процес на прочистването на членовете й от администрацията. Тя има училища в над 170 страни по света, добави Акйол, но отказа да разкрие дали у нас има сведения за такова.

„Не искам да правим спекулации дали в България има такова училище. По-правилно е българското правителство да направи проучване“, каза консулът.

Според Акйол, извънредното положение в Турция е обявено, за да се овладее ситуацията, а не да се ограничават правата и свободите на гражданите. От опита за преврат до момента приблизително 20 хиляди души са били задържани. 60 хиляди са отстранените от длъжност в държавната администрация, като над 40 хиляди от тях са от системата на образованието. Всички арести са напълно законни, твърди  Акйол.

По негови думи в Турция са закрити 18 телевизии, 23 радиостанции, 45 вестника, 15 списания, 29 издателства и 3 информационни агенции, за които има данни, че са свързани с терористичната организация. Закрити са и стотици образователни институции.

Консулът посочи, че в момента и управляващи, и опозиция подкрепят правителството. Той разказа, че обстановката в страната е спокойна и тя е възвърнала обичайния си ритъм на работа.