Няма опасност за биологичните видове след нефтения разлив
Няма опасност за биологичните видове след нефтения разлив / netinfo
Няма опасност за биологичните видове след разлива на мазут от кораба "Адалберт Антонов" във вторник. Това заяви Камен Попов - шеф на Гражданска защита. По негови думи всяка сутрин и вечер след инцидента се провеждат съвещания, на които се обсъждат състоянието на околната среда и мерките по почистване след нефтеното замърсяване.

Четири нефтосъбирача продължават да чистят петната по цялата замърсена територия и този процес ще продължи още дълго, заяви Попов. Според него излятото количество мазут в морската вода е много по-голямо от досега обявяваните 300 литра.

Припомняме, нефтено петно се появи около 4 часа сутринта на 24 юни в района на Варненската корабостроителница. От Морския спасително-координационнен център съобщиха за Дарик, че са изтекли около 250 литра мазут при зареждането на кораб “Адалберт Антонов”. Поставени бяха бонови заграждения от екипитите на частната компания "Поддържане на чистотата на морските води". Част от петното обаче тръгна към вълнолома на пристанището.

Сформирана е работна комисия, която работи по отстраняването на проблема, съобщи шефът на Басейнова дирекция за Черноморски регион Венцислав Николов.