Необходим е нов закон за частната ветеринарна практика
Необходим е нов закон за частната ветеринарна практика / netinfo
През туристическия сезон изхранването става неконтрлируемо, заяви инж. Василев, председател на КТ Подкрепа Варна на национално съвещание на частно практикуващите ветеринарни лекари, което се проведе в морската столица.

Липсата на закон за частната практика, както и неподписаните договори между Националната ветеринарна служба и частно практикуващите специалисти, е пречка за ветеринарите да се включат в контрола на храните от животински произход. При недостиг на хора, в ДВСК – Варна има намаление на щата.

Гласуваният през миналата година бюджет е завишен, но все още не може да се разходва заради неподписаните договори, а в същото време се говори за недостиг на пари. Факт е, че от началото на годината България е външна граница на Европейския Съюз и отговорността пред ветеринарната практика за профилактика и борба със заразните болести е много по-голяма.

Професионалистите се обединиха около мнението, че финансовата обезпеченост на договорите с практикуващите ветеринарни лекари по ДПП, занемарената и изоставена материална база, както и много други проблеми биха се решили със закон за частната практика, който би регламентирал тази дейност във ветеринарната професия