Насъщният още по-евтин, войната между производителите  продължава
Насъщният още по-евтин, войната между производителите продължава / netinfo

Ако войната между хлебопроизводителите във Варненско продължи, цената на хляба може още да падне. Това заяви пред Дарик Иво Бонев - председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите. Ще има и бой, запалени коли, причакване на конкурентите и рязане на гуми, което вече се случва, добави Бонев, който е управител на една от големите фирми – производители на хляб в региона.

Дъмпингът и войната на хлебния пазар във Варна се дължи на борбата за пазари и факта, че кризата засяга и този бранш. При тези условия вместо да се запази цената и подобри качеството, става обратното, коментира Бонев. Според председателя на местните хлебари, около 35 % от хлебопроизводителите във Варненско работят в сивата икономика. Това са и фирмите, които правят дъмпинга на хлебния пазар в града. Допреди 2 години некоректните фирми в бранша са били около 25 на сто. Броят им обаче расте заради бездействието и неадекватната реакция на държавните контролни органи, смята представителят на бранша.

Реалната цена на 700 грама качествен хляб би трябвало да е 1,10-1,20 лв., при 70-80 ст. производствена цена. Доставна цена на хляб тип "заводски" около 40 ст. е съмнителна, категоричен бе Иво Бонев. Според него това са производители, които използват нискокачествено фуражно брашно, не го купуват с фактури и не осигуряват работниците си. Евтиният хляб освен неособено качествен, не е и здравословен.

Според Бонев, слуховете за потъмняване на брашното с утайка от кафе е рекламен трик. Вариант са и сладкарските бои и дори пърженият лук. Уважаващите себе си производители обаче използват за целта прогорена ръж, която е доста по-скъпа от самото брашно.

На пазара във Варна има над 500 вида хляб. В морската столица всеки ден се продават между 100 и 150 хиляди хляба тип "заводски". В Европа този вид не е познат. Наричан е “военен” или “следвоенен”, защото се произвежда само по време на война, тъй като става най-бързо и от по-некачествени брашна. Близо 70 % от варненци обаче го предпочитат и купуват, обясни председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите.