На път е да се разреши проблемът с гражданството на Уили от Нигерия
На път е да се разреши проблемът с гражданството на Уили от Нигерия / netinfo
Одисеята на Уилям Патрик от Нигерия, който дълго време очаква българско гражданство, може и да приключи тази година. С проблема се е заел лично Николай Василев, министър на държавната администрация и административната реформа. Името на Уили, който живее във Варна, нашумя преди години, когато след публикации в пресата стана ясно, че той няма нито ЕГН, нито документи. Родителите му са са били студенти в морската столица и са го изоставили тук когато той е бил на 5 години.

Много държавни инстутуции са се ангажирали през годините да осигурят на Уили така желаното българско гражданство, но резултат все още няма. “Щом дойде при мен предложението, веднага ще подпиша указа. Готов съм да съдействам с всичко”, каза през 2006 година вицепрезидентът Ангел Марин в интервю за в-к “24 часа”. Но Уили все още не фигурира никъде като реално съществуващ човек.

Министър Василев представи пред варненските медии Уилям Патрик и обеща, че ще направи всичко възможно още тази година нигериецът без паспорт да получи българско гражданство. Уили вече е на 20 години и мечтае да бъде българин. Жената, която го е отгледала, се казва Ранлена Христова.