банкомат
банкомат / iStock/Getty Images
С изтеглените пари от картата мъжът завел семейството си на ресторант

30-годишният Мартин В. е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна  за извършени две престъпления теглене на пари от чужда дебитна карта без съгласието на притежателя й и за намерени чужди вещи, за които не е съобщил в продължение на една седмица на властта и не ги е върнал на собственика им.

На 16 ноември 2018 год. потърпевшият претърпял авария с личния си автомобил. Повикал по телефона свой познат, за да му подаде захранване на колата. Докато чакал помощ, мъжът заедно със сестра си избутал колата на тротоара, за да не пречи на движението. Така портфейлът изпаднал от джоба на потърпевшия на уличното платно.

„Находката“ била забелязана от подсъдимия Мартин В. Той спрял колата си, взел чуждия портфейл и продължил. След като разгледал съдържанието на портфейла, установил, че вътре са документите на човека, който го е изгубил, дебитна карта, 130 лева, карта за пътуване със служебен транспорт, карта за отстъпки във верига магазини и шофьорска книжка. Намерил и листче с изписани четири числа и предположил, че това е ПИН-кодът на дебитната карта.

На банкомат изтеглил първо 200 лева, след това на два пъти още 400 и 200 лева. Опитал и четвърти път, но трансакцията била неуспешна заради дневния лимит на сумите.

С изтеглените 800 лева от чуждата дебитна карта Мартин завел семейството си на ресторант. На връщане изпробвал още един път да изтегли средства, но не успял. След неуспешния опит изхвърлил в шахта картата и листчето с ПИН-кода, взел наличните 130 лева, а портфейла с личните документи оставил върху паркирана кола.

По записите на видеокамерата на банкомата Мартин В. бил установен като извършител на престъпленията. Въпреки че е можел да върне портфейла на мъжа, след като е знаел адреса му от личната карта, той не го е направил. И двете престъпления са извършени при пряк умисъл. В хода на досъдебното производство Мартин В. възстановил причинените щети в размер на 934 лева на пострадалия мъж.  

30-годишният подсъдим е неосъждан. Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.