Може ли да спре срутването на скали в Провадия?
Може ли да спре срутването на скали в Провадия? / снимка: Провадия днес

Проблемът със срутванията на големи каменни блокове от скатовете в Провадия може да бъде решен генерално чрез периодично обрушване на скалните венци. Подобни дейности трябва да се осъществяват на всеки 20 години, но за последно са извършвани през 70-те години на миналия век, заяви за Дарик кметът на града Филчо Филев.

През уикенда за пети път през последните четири години се откъснаха скални късове и това наложи евакуацията на обитателите на 14 къщи, намиращи се на разстояние от около 80 м от ската. Отломките тежат между 200 и 250 тона, а скален къс със същата маса трябва да бъде укрепен спешно, за да не се откъсне. Едва тогава хората ще могат да се върнат в домовете си

Укрепването ще стане със стоманени въжета и мрежа и ще отнеме 15-20 дни. После ще се премине към безвзривно разрушаване на скалата на парчета по 50 см, което ще продължи около два месеца, обясни Филев.

Предишният случай, когато в Провадия се откъснаха скални маси, беше в началото на пролетта. Тогава парчета бяха няколко пъти по-малки, а мястото се намираше на около 2 км от сегашния опасен участък.

Близо 12 км е общата дължина на двата скални венеца, в чието подножие се намира градът и които трябва да бъдат изследвани, за се избегнат евентуални нови инциденти.

Причината за срутванията са дъждовете и заледяванията в пукнатините на скалите, допълни Филев. Той добави, че бюджетът на общината не позволява финансирането на укрепителните дейности и ще се разчита на пари от държавата.