94 години от спечелването на Царската купа отбелязва Черно море
94 години от спечелването на Царската купа отбелязва Черно море / ПФК Черно море

30 август е един от най-радостните дни в историята на Черно море. На тази дата преди 93 години “Владислав” печели първото издание на Царската купа и става първият Държавен първенец в Българската футболна история, съобщава официалният сайт на "Морето".

По този повод ръководството на ПФК Черно море честити на привържениците годишнината от триумфа с първата историческа титла за “моряците” и Българския футбол.

През 1925 г. “Владислав” става шампион на Варна и Варненска Окръжна спортна област (ВОСО) след седем победи и един равен резултат срещу преките си конкуренти. По този начин, отборът си спечелва правото да се пребори за държавната титла, която е първата в историята на Българския футбол след проваления турнир от предната година. В подготовката за финалния турнир “Владислав” среща в приятелски мач силния отбор на АС 23 (София) на 23 юли и го побеждава с 2:1. Първият противник в елиминационния турнир за Царската купа е “Асеновец” (Сливен), но гостите не се явяват и “Владислав” печели служебно. На полуфинала варненци се изправят срещу младия и амбициозен състав на “Левски” (Дупница) и без оcобени усилия побеждават с 4:0.

Финалният мач е насрочен на 30 август в София на игрище “Юнак”. Другият финалист е победителят от Софийската спортна област, “Левски” (София).

Пред 15 000 зрители двата отбора излизат в състав: “Владислав” Варна: Здравко Янакиев – Любен Митев, Петър Христов – Георги Н. Георгиев, Борис Томов, Иван Булгаков – Димитър Димитриев, Егон Терцета, Кръстьо Петров, Алекси Алексиев, Андрей Иванов

“Левски” София: Петър Иванов – Александър Христов, Симеон Янков – Гено Матеев, Иван Радоев, Димитър Дражев – Кирил Петрунов, Димитър Мутафчиев, Цветан Генев, Костантин Мазников, Кирил Йовович Съдия на срещата е Иван Батанджиев от София

Още в 3-ата минута лявото крило на варненци Андрей Иванов отправя силен удар към вратата на “Левски” и заварва неподготвен вратаря Петър Иванов – Вертер, който в опита си да парира удара, вкарва топката в собствената си мрежа, 0:1. По-нататък инициативата преминава в софиянци, но играта им е бавна и безцветна. Безплодието на нападателите е отчайващо и се разминава с очакванията за изравняване на резултата. Нещо повече. Варненци са по-бързи и по-настойчиви, с по-изразена воля и спортна злоба. Около 15 минути преди края на редовното време, капитанът на “Владислав” Егон Терцета поема топката и след самостоятелна акция шутира и затвърждава победата за своя отбор, 0:2.

България има първия си футболен шампион – варненският “Владислав”. След финала ръководството на БНФС дава вечеря за двата тима в столичния ресторант “Славянска беседа”, съпътствана с речи, поздравления и наздравици.

 

ПФК Черно море