Местни управници „забравили” за половинките си в декларациите пред Сметната палата
Местни управници „забравили” за половинките си в декларациите пред Сметната палата / Sofia Photo Agency, архив

Шестима представители на Варненска област има сред лицата, в имуществените декларации на които Сметната палата откри несъответствия. Сред тях са петима местни управници и един съдия, става ясно от списъка, изнесен от върховната одитна институция.

Заместник-кметът на район „Аспарухово" Радослав Коев е пропуснал да отбележи данни за съпругата си. Става въпрос за вземане към юридическо лице в размер на 150 500 лева. Друг заместник-кмет, но на „Приморски" - Пламен Боев, също „забравил" за половинката си при попълване на декларацията. Боев не е декларирал придобиване на дялове на съпругата си в новоучредените във Варна дружества "Вектор Варна" ЕООД и "Вектор плюс" ЕООД.

С несъответствие в декларацията пред Сметната палата е Димитър Николов. Бившият заместник-кмет и за кратко временно изпълняващ длъжността кмет на Варна пропуснал да впише притежаван от съпругата му лек автомобил "Додж Калибър".

Сред лицата, заемащи висши държавни и други длъжности с встъпителни и финални декларации от 15 ноември 2012 г. до 1 декември 2013 г., с пропуски в декларациите попада заместник-кметът на Варна Лидия Велик Маринова. Тя не е декларирала данни за съпруга си - дялове в регистрираното във Варна дружество "Проект тайм" ЕООД.

Кметът на Девня Атанас Кузев също „забравил" за жена си в имуществената декларация. Кузев не е декларирал задължение на половинката му към юридическо лице в размер на 10 000 лв.

Пропуски в декларираното е открито и при съдия Мариана Христова от Окръжен съд-Варна. Тя също не е декларирала данни за законната си половинка. Съпругът на Христова придобил чрез покупка нови 14, 359 дка в землището на Шабла, 8 дка в с.Горичане, община Шабла и 3 ниви с обща площ 12 дка в с.Бабук, община Силистра. Съпругът придобил чрез постановление за възлагане и 2 ниви с обща площ 9 дка в землището на Шабла, които съдия Христова забравила да опише.

В списъка, изнесен от Сметната палата, фигурират имената на 152 лица, заемащи висши държавни и други длъжности. Голяма част от депутатите и зам.-министрите, които имат пропуски в имуществените си декларации, също са пропуснали имоти или участия във фирми на своите съпруги и съпрузи.