Медицинските екипи на ДКЦ 1 „Св. Клементина” ще дежурят на плажовете до края на септември
Медицинските екипи на ДКЦ 1 „Св. Клементина” ще дежурят на плажовете до края на септември / DarikNews.bg, архив

Медицинските екипи на ДКЦ 1 „Света Клементина” ще дежурят на плажовете до края на септември, съобщи управителят на здравното заведение д-р Иван Иванов. Съгласно договорите с концесионерите, екипите работят от 1 юни до 30 септември всеки ден от 8 до 18 часа.

Три реанимобила в състав от лекар-реаниматор, медицинска сестра и шофьор започнаха обиколките още от 15 май и постоянно дежуриха в курортите „Златни пясъци” и „Св.св. Константин и Елена“. Медицински пунктове бяха разкрити на 26 плажа по цялата ивица от „Златни пясъци“ до „Аспарухово“.

Тази дейност здравното заведение извършва от 2005 г., като постоянно увеличаваше пунктовете. Тази година за първи път имаше екип на плаж „Сахара 2” – Военно-почивен дом, където ставаха най-тежките инциденти.

„От началото на сезона постоянно работят общо 3 реанимобила – 2 за курортите и 1 за Варна, с шестима шофьори. Самите медицински екипи се състоят от 48 специалисти: 10 лекари-реаниматори, трима фелдшери и 35 медицински сестри, като са включени кадри с дългогодишен опит в работата на плажовете“, каза още д-р Иванов.

Навсякъде пунктовете са оборудвани с нужните консумативи и апаратура за сметка на здравното заведение. Важно е да се знае, че оказваната медицинска помощ е напълно безплатна за пострадалите на плажа както при водни, така и при неводни инциденти.