Медици признават: Не сме подготвени за терористичен акт, паниката ще убие повече
Медици признават: Не сме подготвени за терористичен акт, паниката ще убие повече / DarikNews.bg, архив

Институциите и службите в България не са подготвени да реагират в случай на терористичен акт, природно бедствие или авария с множество жертви. Това признаха наши водещи медици по време на втория международен семинар по антитероризъм, който се провежда във Варна с участието на лектори от Израел, САЩ, Швеция, Румъния и Русия.

„В болница като „Света Марина“ ежедневно приемаме, лекуваме и оперираме голям брой хора. Но всичко това малко или много е очаквано и ние имаме готовност да поемем този поток от пациенти. Когато става въпрос за масови поражения, организацията е корено различна. Точно за такива случаи ние не сме подготвени. Абсолютно коректни и честни сме, няма смисъл да замазваме нещата, защото нищо няма да постигнем“, коментира деканът от Медицинския университет проф. д-р Радослав Радев. Позицията му беше подкрепена и от колегата му проф. д-р  Красимир Методиев.

При терористичен акт водещите медицински центрове в Израел могат да създадат необходимата организация за четири минути, съобщиха лекторите от чуждестранната държава.

„Това се постига с много голям предварителен труд кой как да реагира. Неслучайно ние организираме непрекъснато практически занятия, за да може всички участващи в подобни предизвикателства звена да бъдат координирани изцяло“, заяви проф. Майкъл Халбертал от университетската болница в Хайфа.

„Заради добрата организация хората в Израел са спокойни. Винаги, когато сме ходили там, сме имали усещането, че живеят непрекъснато в страх. Такова нещо обаче няма, защото всеки знае какво да направи. Ако тук се случи нещо, паниката ще е пълна. А паниката ще убие повече хора от самия терористичен акт“, добави още проф. д-р Радослав Радев.

Варненският депутат от АБВ проф. д-р Георги Кючуков смята, че няма нужда от допълнителни законодателни промени, за да се подобри координацията между различните служби и институции в случай на криза. Проблемът според народния представите е организацията.

„С тежкия емигрантски поток идват и хора, които нямат добри намерения. Колкото и да не е приятно, рискът от терористични атаки се увеличава. Колегите от Израел ни представиха както добрата медицинска страна на организацията и действията при подобни атаки, така и най-грозните последици от тях. Ние сме длъжни да бъдем готови“, каза още проф. Кючуков.

Вторият международен семинар по антитероризъм се провежда в Университетската болница „Св. Марина", а негови организатори са Медицинският университет във Варна и Посолството на Израел в България.