Курортите ни не са пригодени за по-богати туристи, смята екскурзовод №1
Курортите ни не са пригодени за по-богати туристи, смята екскурзовод №1 / Дарик Варна, архив

Може да се помисли за удължено работно време на туристическите обекти във Варна и региона през лятото. Ако забележителностите работят до 20 часа, ще могат повече летовници да ги посетят. Това мнение изрази пред Дарик Атанас Атанасов, председател на Съюза на екскурзоводите в България.

Вчера във Варна финансовият министър Симеон Дянков разкри, че това лято е успял да разгледа Римските терми едва от четвъртия опит, заради работното време до 18 часа. На дискусия „Чудесата на България", организирана от вестник „Стандарт" в курорта „Св. Св. Констанин и Елена", министър Дянков заяви, че местната администрация е с ниска инициативност и едва сега изявява готовност да работи за културните си обекти, което другите градове направиха преди години. Според министъра, проблем е и инфраструктурата.

Тези срещи за културния туризъм изглеждат безполезни и нелепи, защото няма клиенти за това нещо в България. Имаме, но те са толкова малко, любознателни и целенасочени в интересите си, че могат да преглътнат лошата инфраструктура", смята председателят на Съюза на екскурзоводите. Според Атанас Атанасов, бедният турист нямал културни интереси.

За настанените на база All inclusive чужденци излизането от хотела е чиста загуба. С излизането си летовниците губят от парите, дадени за храна и напитки. А и разходките им навън били свързани с допълнителни разходи, забелязал е опитният екскурзовод.

Според гида, курортите ни не са пригодени за по-платежоспособни летовници. За да приемем по-богати туристи, трябва да се намали наполовина броят на хотелите, останалите да се намалят до рамера на семейни хотели и да се осигури 50 метра плажна ивица за всеки отделен милионер. Тогава ще имаме същите приходи от туризъм, но с по-малко туристи и по-малко вреда за околната среда, е мнението на Атанасов.

Съюзът на екскурзоводите в България е организация с 20-годишна история. Наброява около 200 членове. Седалището му е във Варна. Освен председател, Атанас Атанасов е един от 7-те членове на Управителния съвет.