Георги Анастасов
Георги Анастасов / Снимка: Министерство на отбраната
Загиналият по време на учение вчера капитан на хеликоптер "Пантер" Георги Анастасов е бил ваден от 2 метра дълбочина след инцидента. Това стана ясно днес по време на специална пресконференция в Щаба на ВМС, съобщи Moreto.net.
 

Пресконференция ВМС
БГНЕС

Вертолетът с ротора си е закачил предната мачта на фрегатата "Дръзки" при прибирането си в авиобаза "Чайка" след учението, каза Милен Чобенков, който е командир на флотилия "Бойни и спомагагелни кораби" и ръководил тактическото учение "Черно море 2017". Около 12.29 часа Чобенков е получил сигнал от капитана на фрегатата за инцидента. Капитан Анастасов в опита си да приводни аварийно вертолета, изгубил контрол, защото машината станала неуправляема.

Почина командирът на падналия в морето "Пантер"

7 минути след сигнала за инцидента пристигнала спасителната корабна лодка "Зодиак", с лекар и водолазен екип. Първо е качен механикът капитан Павел Симеонов, който е бил със спасителна жителка. В същото време моторен катер се приближил до Анатоли Апостолов и го качил на борда си.

С риск за живота си, водолазът ст. лейтенат Димитър Бахчеванов опитва да спаси Георги Анастасов, който се намирал в капан в хеликоптера на около 2 метра под водата. Наоколо е имало разлят керосин и това е създавало сериозна опасност. Водолазът се гмурнал и успял да пречупи едва от вратите на машината, след което извадил летеца.

Повишават в звание посмъртно загиналия кап. Георги Анастасов

Анастасов е качен на "Зодиак", където веднага са започнали реанимационни действия. После е преместен на "Дръзки", където около час са му правили сърдечен масаж, но нямало признаци на живот и подобрение в състояние му.

Ръководителят на учението преценил, че няма нужда да вика втори вертолет, който да транспортира Анастасов до болнично заведение, тъй като фрегата "Дръзки" се намирала на 10 мили от морска гара и щяла да пристигне по-бързо. На гарата при пристигането са чакали екипи от ВМА и психолози. 

Психолозите ще продължат да работят с останалите членове на авиобазата.

Добри прогнози за ранените пилоти

Ваденето на вертолета
е започнало още вчера при тежки условия, вълнение от 2 бала и 6-7 метра в секунда сила на вятъра. На място е изпратен 100-тонния плаващ кран "Антей", както и спасителен кораб "Протео". В продължение на 5-6 часа водолази работят на мястото, в крайна сметка останките от машината са вдигнати и прибрани в 23 часа в Пункта за базиране във Варна. 

30 дни ще отнеме разследването на съвместна комисия от Военна полиция и МО, съобщи заместник-министър Анатолий Величков. 

До изясняване на причините за инцидента ще се преустановят всички дейности в авиобаза "Чайка". С действията си военните са предотвратили по-голяма трагедия, стана ясно днес.

Погребението на капитан Георги Анастасов е утре от 12 часа в родния му Ямбол.