Капитан Георги Анастасов
Капитан Георги Анастасов / Черно море
Командирът на падналия вертолет Пантер” капитан Георги Анастасов е починал. Това съобщи на извънреден брифинг кап. I ранг Георги Пенев – началник на щаба на ВМС.

38-годишният пилот е бил докаран в болницата в кома и без сърдечна дейност.

Инцидентът е станал след изпълнение на поставена задача, като при маневрата за прибиране към авиобаза Чайка” вертолетът е закачил мачтата на един от участващите в учението кораби, след което е паднал в морето на седем мили източно от устието на Камчия.

Наш военен вертолет падна в морето, почина командирът

Състоянието на другите двама пострадали – кап. Павел Симеонов и кап. Анатоли Апостолов, е стабилно. Пилотите, които са на 49 и 50 години, са адекватни и контактни, съобщи доц. д-р Константин Герганов от ВМА.

В момента тече разследване, като се извършва операция по изваждането на падналия в морето „Пантер”.

Към този момент не може да се каже дали се касае за грешка на пилот, или за техническа неизправност, коментира кап. I ранг Георги Пенев

Загиналият кап. Георги Анастасов лети с „Пантер” повече от три години. Първият му полет е бил на 25 февруари 2014 година. В интервю преди малко повече от месец той споделя, че да стане пилот е била детската му мечта.

Капитан Георги Анастасов е роден на 4 октомври 1978 г. в гр. Ямбол. Завършил е средно образование в Математическа гимназия „Атанас Радев“ и висше образование в Националния военен университет „Васил Левски“, факултет „Авиационен“, със специалност „летец-пилот за ВВС“. Постъпва на военна служба през 2002 г. в поделение 24 870 – Каменец като инструктор-командир на взвод. На сегашната си длъжност - старши пилот в авиационно звено на военно формирование 36 940 – Варна, е назначен през 2011 г. Награждаван е многократно с грамоти и предметни награди от министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на формированието.