Кметът Портних представи приоритетите на Варна пред ВМС
Кметът Портних представи приоритетите на Варна пред ВМС / live.varna.bg
Варна ще работи през новата година с ударен бюджет от половин милиард лева

Кметът Иван Портних представи накратко приоритетите в развитието на Варна през 2020 г. пред основния команден състав на Военноморските сили по време на оперативен сбор.

Домакин на събитието, което се проведе в Щаба на ВМС, бе контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС. Кметът благодари за ползотворното сътрудничество с Военноморските сили и поздрави флотилен адмирал Боян Медникаров, началник на ВВМУ, за отличието на вуза, който бе поставен на второ място в класацията на Международната асоциация на морските университети.

Кметът Иван Портних припомни, че през 2020 г. Варна ще работи отново с ударен бюджет от близо половин милиард лева.

"Тази макрорамка дава възможност да продължим  развитието на града във всички сфери на социално-икономическия живот - образование, здравеопазване, култура, спорт, социални дейности", каза той и очерта няколко важни задачи: създаване на нов икономически профил на Варна и привличане на бизнес с висока добавена стойност, с цел реализация на младите хора в града. В сектор екология - осигуряване на нови електробуси, с цел намаляване замърсяването на въздуха, завършване на проекта за новата пречиствателна станция за отпадни води в курорта Златни пясъци, създаване на нови паркови зони".

След реализацията на по-мащабните ремонти на основните пътни артерии, сега акцент са междублоковите пространства, малките улици, създаването на нови паркоместа, нови детски и спортни площадки и кътове за отдих в кварталите. Има места, където с десетилетия не е правено нищо. Имаме стратегия, която ще ни даде възможност всеки да види промяната пред своя вход", каза кметът Иван Портних.

Той очерта и няколко важни инфраструктурни проекта - разширяването на бул. "Цар Освободител", изграждането на естакада от ул "Атанас Москов" към АМ "Хемус" и на алтернативен път на ул. "Девня", който ще даде възможност да отклоняване на тежкия трафик директно към пристанището и Южна промишлена зона. Напредва и работата по новата икономическа зона, която се разработва от Варна и Аксаково.