Кинофестивал представя традициите на ислямския свят
Кинофестивал представя традициите на ислямския свят / снимка: ФКЦ

Във Фестивалния и конгресен център днес започва „Менар филм фест Варна" - кинофестивал, който запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят. До 7 февруари публиката ще види кино заглавия от Иран, Египет, Ливан, Палестина, Великобритания, Франция и Мароко.

„Менар филм фест Варна" продължава традицията на фестивала „Цветята на Корана", чиито четири издания от 2009-та до 2012-та година представиха на българските зрители повече от 120 филма, които носят духа на Изтока.

Абревиатурата Менар идва от наименованието, с което страните от този регион се определят като едно цяло - Middle East and North Africa Region.

Менáр на арабски означава фар, светлинна кула, пътеводна светлина. Производна е на думата нур, която на арабски означава светлина. В български език е влязла от османотурски под формата на думата минаре, или кула, която осветява пътя.

Цената на билетите за прожекциите е 6 лв., за учащи и пенсионери - 4 лв. При закупуване на 5 и повече билети наведнъж, без значение дали са за един или повече от един филм, цената е 5 лв.