летище Варна
летище Варна / www.socbg.com
Неизвестният досега случай е трябвало да повтори първото отвличане на самолет в България
Младежи от Варна са планирали да отвлекат пътнически самолет, като застрелят пилотите, а после да насочат машината към Турция. Случаят, датиращ отпреди 52 години, получава известност чак сега след разкриването на архивите на Държавна сигурност. Планът на атентаторите следва изцяло този на групата на бившия царски офицер Страшимир Михалакев, която през 1948 г. извършва първия и единствения дотогава случай на отвличане на самолет в България. 

Авторът на кървавия план за похищение на самолет и бягство с него в чужбина е 22-годишен младеж от Каспичан, който работи в курорта „Златни пясъци”. Младият мъж е със средно образование и произхожда от чиновническо семейство, а баща му е изключен от БКП.
летище Варна през 70-те години на 20 в.
www.socbg.com
Съучастници са му още двама негови връстници от Варна. Единият от тях е моряк, а другият е бивш затворник, който попада зад решетките като непълнолетен заради автомобилна катастрофа. Любопитното е, че две години по-рано сестра му също се опитва да избяга от България с помощта на италиански моряк. 

Четвъртият от групата е пилот, а последният участник е трябвало да бъде агентът на Държавна сигурност с псевдонима „Божков”. 

В края на април и началото на месец май 1965 г. той няколко пъти се среща в известната механа „Евксиноград” с автора на плана за бягство, който му излага всички подробности.
 

Младежите е трябвало да се качат въоръжени в самолет от Варна, заемайки в салона определени места. Двама е трябвало да седнат отзад и в точно определено време единият от тях да симулира припадък. 

Според плана един от пилотите ще излезе от кабината, за да види какво е състоянието на пасажера, и тогава през отворената врата на кабината ще нахлуят други двама от похитителите. 

В зависимост от ситуацията те е трябвало да застрелят пилотите или да ги принудят да насочат самолета към Турция. 
 

архив
www.comdos.bg

За да могат обаче да осъществят замисленото, младежите е трябвало да намерят оръжие. Единият от тях познавал варненец, който има два пистолета. Решили да му ги вземат, като се представят за служители на Държавна сигурност и изискат да им ги предаде. 

Междувременно истинските служители на Държавна сигурност монтират микрофони в бараката на „Златни пясъци”, в която живее авторът на кървавия план. От послушваните разговори със съучастниците му се потвърждава цялата информация, получена до този момент от агент „Божков”. 

Групата е поставена под наблюдение и заплануваният терористичен акт е предотвратен. Не е ясно обаче каква е съдбата на участниците в нея. 
 

летище Варна през 70-те години на 20 век
www.socbg.com

Техният план изключително много напомня  на първия и единствения дотогава случай на отвличане на самолет в България. Той датира от 30 юни 1948 г. е извършен от групата на бившия царски офицер от военновъздушните сили Страшимир Михалакев. 

Първото отвличане на български самолет е през 1948 г.

Запасният полковник се качва заедно с дъщеря си от Варна в пътническия самолет „Юнкерс 52”, който лети по линията за София през Бургас. В другия морски град се качва друга част от заговорниците и броят им достига 9 души. Когато самолетът се намира над Ямбол похитителите застрелват радиста и втория пилот. Ранени са други членове на екипажа, а управлението на самолета е поето от Михалакев. Той насочва машината към Турция, където атентаторите кацат и искат политическо убежище от местните власти. 

Дописка за случая в емигрантския български вестник в САЩ Народен глас
www.vencijekov.blogspot.bg


Случаят предизвиква голям дипломатически скандал. Българското правителство настоява всички замесени да му бъдат предадени. В Истанбул обаче е организиран бърз съдебен процес, на който Михалакев и съучастниците му са оправдани като политически бегълци, действали при самоотбрана.

Урок по антитероризъм: Как Варна изгасна и стана Виена

През следващите 35 години в България са извършени няколко опита за отвличане на самолети. Един от най-известните от тях е от 7 март 1983 г., когато самолет Ан-24 на БГА Балкан излита за редовен полет от София за Варна. 

Пътниците са около 40, а сред тях и четирима младежи на възраст между 17 и 22 години. Минути след излитането те вадят ножове, а един от похитителите опира острие в гърлото на стюардесата. Искането им е полетът да бъде отклонен към Виена. 

Командирът уведомява наземните власти, които му дават указание да съобщи на похитителите, че лети към австрийската столица. Самолетът обаче продължава към Варна, като известно време кръжи над България, за да имитира по-далечен полет. За да бъдат заблудени похитителите, се взема решение да бъде спряно електричеството в целия град. 

След приземяването във Варна похитителите са обезвредени, като единият е застрелян.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.