Качват шумовата карта на Варна в сайта на общината
Качват шумовата карта на Варна в сайта на общината / netinfo

Шумовата карта на Варна ще бъде публикувана в сайта на общината в близките дни. Това съобщи за Дарик инж. Диана Кирчева от сектор “Екология” в местната администрация. Картата показва какво е нивото на шума в отделни райони от града, но представя и цялостна картина за морската столица, подчерта Кирчева. По думите й, измерванията сочат, че във Варна няма нито изключително тихи, нито прекалено шумни места.

Колко струва изработването на картата от общината нямало да коментират без съгласието на фирмата изпълнител. Проектът се изготви от компания в Брюксел, а подизпълнител е варненска фирма. По данни на Агенцията за обществени поръчки община Варна е заделила 250 000 лв.

Преди седмица Министерството на околната среда и водите одобри шумовите карти на София и Пловдив. Информацията от тях показва, че 59 на сто от софиянци са изложени на наднормени среднощни нива на шум, а 72 на сто на наднормени нощни такива. За Пловдив тези проценти са съответно 74 и 73.

Според изискванията на европейската директива за шум, такива карти първо трябва да се направят за градовете с население над 250 000 души, каквито у нас са София, Пловдив и Варна. И трите общини вече имат. До 2012 година с такива карти трябва да сдобият и втората група общини, каквито у нас са Бургас, Стара Загора, Русе, Плевен, Сливен и Добрич.

На всеки пет години тези карти трябва да се актуализират, като се отчита дали мерките за преодоляване на прекомерния шум дават резултат. Изпълнението на плановете с мерки се контролира от съответните регионални инспекции за опазване на околната среда.