Йовчев: Пари за нови къщи няма
Йовчев: Пари за нови къщи няма / Dariknews.bg

„Във Фонда няма пари за нови къщи. Тук отговорност имат и хората, те трябва да си застраховат къщите". Това коментира в предаването „Здравей, България" по Нова телевизия вътрешният министър Цветлин Йовчев по повод щетите от бедствието във Варна и Добрич.

Министърът обясни, че в момента екипи на Гражданска защита подпомагат местните власти, за да оценят щетите и да бъдат отпуснати помощи. Министърът е категоричен, че от първия момент на трагедията държавата прави всичко, което трябва.

„Каквато и организация да има, каквото и да направи една държава, природата винаги може да надделее", заяви Цветлин Йовчев.

По думите му последните години са били предприети мерки, за да има по-добра организация в такива ситуации - има повече техника, която е помогнала за по-бърза реакция от страна на държавата.

„Реакцията на местната власт не беше адекватна - планът е много ясно разписан как се действа в такива реакции", заяви Йовчев. И добави: „Много лесно ми е да кажа, че кметът не си е свършил работата, но той е кмет от една година. Нещата не са правени много години назад".