Изследват безплатно за холестерол
Изследват безплатно за холестерол / Darik Varna

Безплатни изследвания за наличието на холестерол в кръвта ще се проведат в поликлиника “Св. Клементина” в четвъртък, съобщиха от здравното заведение. Измерването ще се извършва в лекарския кабинет № 238 в клиничната лаборатория на втория етаж на болницата от 9 до 16 часа, съобщи управителят й д-р Иван Иванов.

Организираното измерване е скринингово, извършва се с портативни апарати  и дава възможност на пациентите да си открият висок холестерол, ако  не са знаели за това, или да си проследят  стойностите на холестерола, ако са на терапия. При откриване на висок холестерол пациентът се насочва за изследване на другите фракции и за назначаването на лечение.

Желаещите да се изследват три дни преди измерването на холестерола трябва да консумират бедни на мазнини храни. Самото измерване  се прави 12 часа след последното хранене, което също трябва да е с бедни  на мазнини продукти и по-лека храна, обясняват лабораторните лекари.

Това е втора кампания за изследване на холестерола. Преди няколко  години бе проведена първата съвместно с Дружеството на кардиолозите в България и с локални представители – кардиолози от водещи клиники в големите градове. Тогава във Варна се включиха 400 участници. От тях с висок холестерол се оказаха 68 % от изследвалите се жени и 47 % от изследвалите се мъже. Разпределени по възраст тестваните са както следва: до 34 години – 1,54%, от 35 до 65 години – 35,38 % и над 65 години – 63,08%.