Иновативен тест засича генетични аномалии в десетата седмица на бременността
Иновативен тест засича генетични аномалии в десетата седмица на бременността / снимка: Future Health

Бъдещите майки вече могат да се тестват за генетични аномалии на плода, както и да разберат пола на бебето още в десетата седмица на бременността. Това е възможно с пренаталния тест „Vision", разработен от Future Health, който вече се предлага и в България.

„Vision" е неинвазивен тест и скринира за генетични аномалии само с вземане на кръвна проба. Измерва ДНК на плода, която циркулира в кръвта на жената по време на бременността. Открива с голяма точност Синдром на Даун, Синдром на Едуардс и Синдром на Патау.

Може да се направи от всяка бременна жена, но се препоръчва на високорисковите групи. В тях попадат жени на възраст над 35 години и такива, на които ултразвукът е открил проблеми с растежа и развитието на плода.

Тестът е без риск от допълнителни усложнения на бременността или загуба на плода, обясни проф. Роджър Дейнти - основател и научен директор на лаборатория Future Health и един от всепризнатите авторитети в областта на стволовите клетки.

Вероятността за фалшив отрицателен резултат е 0,026 %, а за фалшив положителен резултат - 0,2 на сто, уточни проф. Дейнти. Специалистът обясни, че „Vision" може да определи пола на бебето на безпрецедентно ранен етап, но само ако родителите пожелаят.

Стандартният пренатален скрининг се прави между 14-а и 18-а седмица на бременността. „Vision" осигурява възможност генетичните аномалии да бъдат открити 4 седмици по-рано. Това дава възможност за доста по-лесно и технически изпълнимо прекъсване на бременността, обясни акушер-гинекологът д-р Николай Колев.

Тестът струва 1400 лева. От март т. г. се предлага и у нас. На него месечно се подлагат по няколко бременни жени в цялата страна, обясниха от Медицински център „Афродита", които са представители на Future Health за България.

Кръвната проба може да се вземе от посочена от пациента лаборатория. Анализът се прави в лабораторията на Future Health в Лондон. Резултатите се получават до 5 дни след вземане на пробата.

Повече информация за „Vision" може да се получи във варненския офис на „Афродита" на бул."Цар Освободител" 109А или на телефони 0885 122 315 и 0897 001 740.

Future Health е Първата частна акредитирана банка за съхранение на стволови клетки в Европа. Разполага с две напълно акредитирани и лицензирани лаборатории - в Обединеното Кралство и Швейцария. Future Health съхранява проби със стволови клетки от над 65 държави на 5 континента.

Роджър Дейнти е работил във Future Health като консултант още от основаването на банката през 2002 г, а от 2006 г. до днес е неин управляващ директор. Преди това е преподавал молекулярната биология и биохимични изследвания в медицинския колеж на Нотингамския университет.

Под ръководството на проф. Дейнти Future Health получи награда от Кралицата на Великобритания и вече пет години е единствената банка за съхранение на стволови клетки, носител на тази престижна награда.