И варненските майки ще протестират за по-високи надбавки и майчинство
И варненските майки ще протестират за по-високи надбавки и майчинство / Дарик Варна, архив

Национален протест за увеличаване на майчинството и детските надбавки, който ще се проведе пред общините в над 20 града, сред които Варна, Пловдив, Бургас, Сливен, Шумен, Разград, Стара Загора и Плевен, се организира във Фейсбук. Бунтът на майките е насрочен за 12:00 часа.  В София протестът ще е пред Народното събрание.

Ето някои от исканията на протестиращите майки:
-обвързване на обезщетението за отглеждане на дете до 2 години с минималната работна заплата;
-увеличение на детски надбавки и получаването им от всички деца, без обвързване с минимален доход на член от семейството;
- облекчени кредитни условия за семейства с деца до 18 години;
- подобрени условия в ясли и градини;
- промени в Кодекса на труда, които да дават повече права на работещите майки с деца под 8 години за гъвкаво работно време, намален работен ден, половин работен ден и т.н.

Всички тези мерки целят да насърчат по-добри условия за раждане и отглеждане на дете именно сред средната класа родители, които обичайно са работещи данъкоплатци, мотивират се организаторите на протеста.

В социалната мрежа са разпространени и инструкции какво протестиращите да отговарят, ако журналисти им задават въпроси. В изявленията си родителите трябва да акцентират на това, че протестът е национален, не е на майки, а на родители, и че в много страни в ЕС има подобна или по-добра социална политика, насърчаваща родителите.

Не е препоръчително да се започва като тема на разговор и да се споменават ромските малцинства, вдигане на пенсиите, да се избягват емоционални изблици и обвинения към други социални групи, към медии и др.