И Христо Проданов на Стената на спортната слава
И Христо Проданов на Стената на спортната слава / netinfo

Петият поред портрет на стената с велики български спортисти под Аспаруховия мост е в процес на рисуване. В поредицата с герои попада и алпинистът Христо Проданов, загинал при спускането от Еверест през 1984 г.

На Стената на спортната слава вече са изрисувани Станка Златева, Кубрат Пулев, Дан Колов и Никола Петров. Тя се намира на края на моста и се вижда на влизане в "Аспарухово".

Зад проекта стои местната патриотична организация "Възрожденци - Варна". Техните намерения са да бъдат изобразени общо 10 наши световноизвестни шампиони. Половината ще са от миналото, а другата половина - от настоящето.

За цялостната реализация на идеята обаче инициаторите на проекта се нуждаят от помощ. Ако желаете и имате възможност да помогнете, вижте ТУК как можете да го направите.

Миналата година "Възрожденци - Варна" изрисува със собствени средства ликовете на Христо Ботев, Капитан Петко войвода, Георги Раковски, Георги Бенковски, Райна Княгиня, Баба Тонка и Паисий Хилендарски. Инициативата на патриотичната организация бе продължена от Сдружение "Демо", което добави на стената портрети на български ханове и царете. Проектът на „Демо" бе озаглавен "Гордостта на вековете", финансиран от общината и посветен на кандидатурата на Варна за европейска столица на културата през 2019 г.