Христо Кирчев: Избирателите са обхванати от политическа апатия
Христо Кирчев: Избирателите са обхванати от политическа апатия / netinfo

Избирателите във Варна не вярват, че с гласа си могат да променят нещо. А неявяването им на избори говори, че са обхванати от политическа апатия. Така бившият кмет на Варна Христо Кирчев коментира активността на избирателите и първоначалните резултати във вечерното изборно студио на Дарик.

Кирчев сподели, че от днешния вот е очаквал да види дали „Моделът Варна" трябва да бъде ляв или десен. Той изрази учудване, че претендиращи да са десни политици дават чисто леви обещания като строеж на детски градини, а не за създаване на условия за развитие на бизнеса.

Като зам.-кмет по социалните дейности на доц. Христо Бозов му приляга да говори като ляв кандидат и да бъде подкрепен от БСП. Това значи, че Варна иска този модел и ще продължи да се радва на дупките, тъй като бюджетът не е безлимитен, коментира управлявалият два мандата Варна Кирчев.

„Ако за Портних бяха гласували поддръжниците от ГЕРБ, които подкрепиха партията на парламентарните избори, той досега щеше да бъде избран. Това дава ясен сигнал, че вътре в ГЕРБ има недоразумения и те се виждат", отбеляза още екскметът.

Според Христо Кирчев много отдавна във Варна се прилага системата на пръскане на гласове. Той разкри, че още през 1995 година я е изпитал на гърба си.

„Редно би било, като добро пожелание, тези, които са подкрепили единия десен кандидат на първи тур, на балотажа да гласуват за другия десен. Но понеже сме си нация с особености, с доста голям егоцентризъм, съм сигурен, че много от гласовете на Чавдар Трифонов ще отидат при Христо Бозов, което прави задачата пред Иван Портних тежка. Но в крайна сметка глас народен - глас божи", каза още Кирчев.
Бившият варненски кмет изрази учудване защо никой от кандидатите за градоначалник не казва в какво състояние ще завари общината. Според него капиталовите разходи ще бъдат много ограничени.

„Този, който ще влезе в общината, ще бъде подложен на огромен натиск. Знам го от личен опит. Особено ако трябва да прави някакви реформи, даже и в администрацията", сподели единственият кандидат за кмет на Варна, срещу когото Кирил Йорданов е губил избори.