Хляб от лимец вече и във Варна - древността се грижи за здравето ни
Хляб от лимец вече и във Варна - древността се грижи за здравето ни / netinfo

Преди броени години небезизвестният билкар Емил Елмазов открива в района на Родопите няколко шепи зърно лимец - прадядото на пшеницата. От лимеца, който е бил основна зърнена култура още 7000 години преди Христа, са се появили всички възможни сортове пшеница.

Билкарят Елмазов започва да отглежда лимец, но в съвсем скромни количества. Идва ден обаче, когато той раздава семена на 12 български земеделци. Нарекъл ги е 12-те апостоли, защото на тях се е паднала задачата да разпространят из България древното зърно, което е в гените на всеки един от нас. Един от земеделците е Даниел Ненков, който от няколко години сее и жъне лимец в масив до Вълчи дол. Ненков споделя, че древната култура се отглежда лесно, защото не се поддава на болести. Лимецът не подлежи и на торене обаче, което може да не е много добра новина за зърнопроизводителите, но за нас, потребителите, си е направо откритие. Това означава, че в древното зърно няма пестициди, няма и примеси, защото лимецът не може да се кръстосва с други житни култури.

Казват, че на 200 км от Чернобил дивата пшеница е останала чиста заради много твърдата си обвивка. Лимецът вирее на всякакви почви и е изключително устойчива култура. Не понася ГМО и не се нуждае от много грижи.

Предстои да бъде официално регистриран първият български сорт Лимец, похвали се изпълнителният директор на БГ Агро Даниел Ненков. Той се надява, че повече зърнопроизводители ще започнат да сеят от древното жито, за да могат повече хора да си го позволят. Сега килограм хляб от лимец струва 17 лв, но когато културата стане масова, био-хлябът ще стане съвсем достъпен, прогнозира Ненков.

Във Варна вече се произвежда и хляб от лимец. Според диетолозите една филийка от него е достатъчна храна за цяла седмица. И е изключително здравословна. Предпазва от рак на стомаха, укрепва имунната система и дава сили за живот.

Една от причините хлябът от лимец да е изключително здравословен, е това, че зърното трудно се олющва, казва Филип Спасов, представител на „Лагард” – единствената варненска фирма, която на този етап произвежда скъпия, но безценен за здравето артикул. Така в брашното попадат всички ценни фибри, които подпомагат храносмилането.

Хляб от лимец, брашно от лимец, както и зърно лимец можете да си купите от Фестивала на здравето и красотата в Мол Варна.

Една простичка рецепта накрая – накиснете шепа лимец във вода и, когато омекне достатъчно,  го добавете към зелената си салата. Освен че предпазва от болести и лекува, тази салата ще подобри и настроението ви. Защото, според някои, лимецът ни дарява и с оптимизъм.